Baranta birkózás

3/a Övbirkózás (kajar) – erő és kitartás próbája

Hagyományosan minden népnél kialakultak birkózásos formák, amelyek elsősorban a küzdő felek a testi erejük, ügyességük és gyorsaságuk felhasználásával kerültek az ellenfelük fölé. Az övbirkózásban a küzdő felek meztelen felsőtesttel, ütés és rúgások nélkül kapaszkodnak össze, céljuk a másik földre vitele. Az veszít, akinek a talpán és tenyerén kívül más testrésze is érinti a talajt.

3/b Harci birkózás (egy rovásos böllön) – a küzdelem próbája

A harci birkózás, azaz az egyrovásos böllön az egyik küzdő fél feladásáig tartó birkózó küzdelem. A feladás általában fojtás, gerinc- ill. ízületi feszítés következtében történik, de ütés-rugás ebben a versenyszámban sem megengedett. Ez a versenyszám a judo-földharc, valamint a grappling versenyszabályaihoz hasonlítható, azzal az eltéréssel, hogy nincs pontozás, csak feladással lehet győzelmet elérni. A küzdő felek meztelen felsőtesttel küzdenek.

Mindkét versenyszámban két súlycsoport van: -80 és +80 kg.

A küzdelmek egyenes kieséses rendszerben zajlanak. A pontozás:

 

Helyezés

Pont

1.

1000

2.

800

3.

700

4.

500

5. (4 versenyző).

400

9. (8 versenyző)

300

17. (16 versenyző), ha van

200

33. (32 versenyző), ha van

100

Az egy győzelmet sem szerző versenyző 0 ponttal fejezi be a versenyszámot.

A versenyszám végeredményét a két elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért eredmény a mérvadó, amennyiben nem küzdöttek egymással, úgy az egyik versenyszámban meg kell küzdeniük (akkor is, ha nem azonos súlycsoportban küzdöttek).