Versenyinformáció

A verseny szakmai szervezője:
Országos Baranta Szövetség (OBSZ)
A verseny társszervezői:
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület,
Miskolc Város Önkormányzata,
Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége,
Miskolc Kulturális Szövetség
A verseny helyszíne:
Miskolc, Városi Szabadidőközpont (H-3530 Miskolc, Görgey A. u. 19.)
A verseny időpontja:
2012. május 18-20.
A verseny levezető elnöke:
Vukics Ferenc (OBSZ elnök)
A verseny vezetőbírója:
Németh Zoltán (OBSZ alelnök)
A verseny fővédnöke:
Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere
A verseny védnöke:
Boldog István, országgyűlési képviselő
A verseny díszvendége:
Wittner Mária, országgyűlési képviselőasszony
A versenyhez kapcsolódó rendezvények szervezői:
Rápóti-Fekete Mónika, Antal Edit
Korosztályok:
17 év feletti felnőtt férfiak és nők (együtt versenyeznek)
Indulás feltétele:
előzetes regisztráció, szükség esetén sikeres selejtező (időpont: 2012.04.28)

A Baranta a hagyományos magyar testkultúrára és életfilozófiára épülő önálló harcművészeti irányzat. Jelenleg hat országban kétezer-ötszáz fiatal foglalkozik a magyar harci technikák gyakorlásával. Hazánkban az ötödik legnagyobb létszámú irányzat. Alapjait a két világháború között a Ludovika Akadémia tisztjei rakták le. 1991 után indult újra a kutatómunka. 1996-ban megalakult az első Baranta egyesület a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola bázisán. 2002-ben létrejött az Országos Baranta Szövetség. 2005-ben a szervezet felvételt nyert Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségébe.

A szövetség által immáron tizenötödik éve kerül megrendezésre a Baranta Magyar Bajnokság, a Baranta Magyar Kupasorozat versenyei, valamint a hetedik éve a Balassi Bálint és Sudár István emlékversenyek. A baranta közösségek tagjai évente 3-400 bemutatót tartanak országszerte, a Baranta magyar válogatott rendszeresen vesz részt vegyes harcművészeti versenyeken és szerepel a Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek gáláin.

2012-ben első alkalommal rendezzük meg a Baranta Világkupát, melyre minden stílus képviselőit várjuk, akik vívás, birkózás, íjászat és fegyveres formagyakorlat versenyszámok valamelyikében, vagy akár mindegyikében vállalják a megmérettetést a baranta válogatott és más harcművészetek versenyzőivel. Minden stílus számára versenyszámonként legalább egy fő indulási lehetőségét garantáljuk (selejtező nélkül), több versenyző esetén selejtező versenyen kell az indulás jogát kiharcolni.