Szablya- és lándzsavivás

Szablyavívás A szablya- (2/a elem) és lándzsavívás (2/b elem) során a hagyományosan magyar vágó- és szúrófegyver, a szablya (ill. lándzsa) felhasználásával kell találatot bevinni az ellenfél testére. A küzdelmek vívósisakban folynak, nincs időkorlát, a fej-test-végtagok megfelelő pontértékkel bíró találatai alapján kerül ki a győztes. A szablyavívás során a küzdő felek bármely irányban elmozoghatnak, ezért egy látványos, a valóságot jól megközelítő vívásküzdelem bontakozik ki.


LándzsavívásA küzdelem alapesetben 5 pontig tart. A fej találata 3 pont, a test 2 pont, a végtagok 1-1 pont. Kézvágás esetén a talált kéz nem használható tovább a küzdelemben. Jobb-bal kéz találat győzelmet ér.

A pontozás menete a két versenyszámnál megegyezik: A selejtezőcsoportban győzelmenként 100 pont jár. A továbbjutók közül egyenes kieséses küzdelmek zajlanak, a következő pontozással:

Helyezés Pont
1. 1000
2. 800
3. 700
4. 500
5. (4 versenyző). 400
9. (8 versenyző) 300
17. (16 versenyző), ha van 200
33. (32 versenyző), ha van 100

A selejtezőcsoportban és a kieséses rendszerben gyűjtött pontok nem adódnak össze, hanem a magasabb lesz érvényben. (Pl. a csoportban 3 győzelem 300 pont, a kiesés szakaszban pedig 17. helyezett lesz (200 pont), akkor 300 pont a versenyszám elemben elért eredmény). Aki egyszer sem győzött, az 0 ponttal fejezi be a versenyszámot.

A versenyszám eredményét a két versenyszám elemben elért pontszámok összege adja. Pontegyenlőség esetén az egy elemben magasabb elért pontszám jelenti a győzelmet. Ezek egyenlősége esetén egy pontig menő szablyavívásban kell eldönteni a helyezést. (kettőnél több versenyző esetén is)

Egyéb védőfelszerelések (szuszpenzor, könyökvédő, kézvédő, térdvédő), használata megengedett.